Σοφός

Ένας από τους 13 δικηγόρους που διεκδικούν τα ηνία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είναι ο Θέμης Σοφός, ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί και με τα συνδικαλιστικά, εκπροσωπώντας το κίνημα των «Εργατικών». Στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο διακεκριμένος ποινικολόγος, διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, που από το 1995 βρίσκεται καθημερινά στα ελληνικά δικαστήρια, εξηγεί γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος στις εκλογές της 26ης και 27ης Νοεμβρίου, αναφέρεται στα πρώτα βήματά του αν εκλεγεί πρόεδρος, αλλά και στο πώς πρέπει να κινηθεί ο Σύλλογος στα φλέγοντα ζητήματα του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού.

Γιατί αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος ένας μάχιμος δικηγόρος που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε ασχοληθεί με τα συνδικαλιστικά;

«Ένας μάχιμος δικηγόρος γνωρίζει την καθημερινότητα του δικηγόρου καλύτερα από αυτόν που ασχολείται με τα συνδικαλιστικά. Είναι ευθύνη του μάχιμου δικηγόρου να δέχεται τα μηνύματα της κοινωνίας και των πολιτών, διότι ο συνδικαλισμός έχει απομακρυνθεί, έχει αλλοτριωθεί, έχει περάσει στον πολίτη την εικόνα του επαγγελματία wannabe πολιτικού προσώπου, και ο πολίτης τού γύρισε την πλάτη. Δεν μπορώ να βλέπω προβλήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης να παραμένουν κάθε δεκαετία τα ίδια, και κάθε φορά να λέμε ότι η νέα Διοίκηση θα τα επιλύσει. Φτάνει πια. Τα ψέματα και οι υποσχέσεις μπορεί να γοητεύουν πάντα, αλλά έχουν πλέον αντίπαλο, και αυτός είναι οι ρεαλιστικές προτάσεις. Και αυτές έρχονται μόνον από κάποιον που έχει λιώσει τα παπούτσια του στα δικαστήρια, κακά τα ψέματα. Ξέρετε ότι στο συμβούλιό μας δεν πήγαιναν όλοι οι σύμβουλοι; Ξέρετε ότι δεν συνεδρίαζε συχνά; Ξέρετε ότι το συμβούλιο του ΔΣΑ αποφάσισε την τελευταία ημέρα τις προϋποθέσεις τυπικής συμμετοχής στις αρχαιρεσίες; Με αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, με επιπολαιότητα και προχειρότητα δεν πείθεις, όμως, κάποιον που θέλει να αλλάξει την καθημερινότητά του».

Ποια θα είναι τα πρώτα βήματά σας αν αναλάβετε την προεδρία;

«Οργανόγραμμα και κανονισμός λειτουργίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Διαβούλευση για την τροποποίηση του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος των δικηγόρων. Συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλειας. Σύσταση Επιτροπής Δικηγορικών Εταιριών σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Δικηγορικών Εταιριών Ελλάδος. Διαβούλευση για τη Διαμεσολάβηση, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών. Σύσταση του Επίκουρου Έδρας Δικηγόρου για την εξυπηρέτηση των δικηγόρων στις καταθέσεις δικογράφων και την τήρηση ανεπίσημων πρακτικών δίκης. Δημιουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Διεύρυνση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεδομένων και πληροφοριακών συστημάτων. Application για την ενημέρωση ροής υποθέσεων (σε πινάκια και εκθέματα δικαστηρίων) σε κινητά τηλέφωνα δικηγόρων. Ηλεκτρονική ταυτότητα δικηγόρων. Lawyer city shuttle, πούλμαν για τη μετακίνηση των δικηγόρων. Σύσταση Τμήματος Επιμόρφωσης πολιτών και δικηγόρων. Συνεργασία με επιστημονικές ενώσεις, για τη διαρκή εξειδίκευση των δικηγόρων. Οι “Εργατικοί” θεωρούμε ότι αυτά είναι τα πρώτα βήματα».

Χαρακτηριστικό των δικηγορικών εκλογών είναι η μεγάλη αποχή, καθώς τουλάχιστον οι μισοί δεν προσέρχονται στην κάλπη. Τι θα λέγατε σε αυτή τη μερίδα;

«Ότι κατανοώ την απογοήτευσή τους, αλλά πρέπει να έλθουν να ψηφίσουν, καθώς έτσι θα διαμορφώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μέτρηση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των εκπροσώπων τους. Έχουν στα χέρια τους τις προτάσεις μας, οι οποίες είναι συγκεκριμένες, καινοτόμες και υλοποιήσιμες, και ειδικά οι περισσότερες από αυτές είναι εφαρμόσιμες χωρίς τη συνεργασία ή την έγκριση της Πολιτείας. Είναι θυμωμένος ο κόσμος, “στα κάγκελα”, και δεν έχει άδικο. Αν δείτε τον τρόπο με τον οποίον βγαίνει ο θυμός αυτός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα έχετε μια πλήρη εικόνα του γιατί δεν πάει να ψηφίσει. Είναι τα ίδια πρόσωπα που τους έκαναν να απομακρυνθούν από οποιαδήποτε έκφραση έστω και της ελάχιστης ελπίδας βελτίωσης των πραγμάτων».

Οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των δικηγόρων κατά του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού σταμάτησαν και τα μέτρα πέρασαν. Τι θα πράξετε γι’ αυτό αν αναλάβετε την προεδρία;

«Πρέπει να σας πω ότι είχαμε φαινόμενα συνδικαλιστών που κυκλοφορούσαν με μια ντουντούκα, και έτσι έδειχναν στη δικηγορική κοινότητα ότι αγωνίζονται, ή έτσι πίστευαν τουλάχιστον. Θα είμαι σκληρός στην κριτική μου για το φαινόμενο της ντουντούκας, διότι όχι μόνο δεν αρμόζει στην επιστημονική κοινότητα των μαχομένων δικηγόρων, αλλά είναι αναποτελεσματικό μέτρο και δημιουργεί αμηχανία στον πολίτη, ως προς τον τρόπο διεκδίκησης αγνώστων σε αυτόν πραγμάτων. Φυσικά και χρειάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά με άλλη προσέγγιση, δηλαδή με social coalitions, συνέργειες δηλαδή μεταξύ επαγγελματικών κλάδων, και με την πολιτική της κλιμακούμενης αντίδρασης. Πώς είναι δυνατόν να περάσει κάποιο μήνυμα στην Πολιτεία και την κοινωνία, όταν επί 7 ολόκληρους μήνες απέχουμε από τα καθήκοντά μας, ενώ η κυβέρνηση ειρωνεύεται με το “κίνημα της γραβάτας”; Η αντιμετώπιση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιδρομής με αποχή επί τόσους μήνες, θεωρώ ότι ήταν εντελώς αποτυχημένη, και η αποτυχία αυτή έχει “ονοματεπώνυμα”».

Θα δούμε ένα νέο «κίνημα της γραβάτας»;

«Όχι βέβαια. Το νέο είναι το “κίνημα των Εργατικών”, που σχηματίσθηκε με δικές μας δυνάμεις, από μαχομένους δικηγόρους και αποκλειστικά με όρους ιδιωτικής οικονομίας. Θα δει η κυβέρνηση πώς είναι να εισρέουν έσοδα σε έναν οργανωμένο επαγγελματικό κλάδο και οι δικηγόροι πώς αλλάζει η καθημερινότητά τους. Γνωρίζετε ότι για την κατάθεση ενός δικογράφου περιμένουμε σε ουρά επί 4 και 5 ώρες; Δίνουμε λύση στο πρόβλημα χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ από τον κ. Τσακαλώτο και χωρίς να ζητήσουμε τη γνώμη του κ. Κοντονή. Η ασφαλιστική επιβάρυνση του δικηγόρου μπορεί να αντιμετωπισθεί διαφορετικά από τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νόμου. Επίσης, έχουμε προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών».

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τους νέους δικηγόρους;

«Οι νέοι δικηγόροι πρέπει να ανακτήσουν το όνειρο, να αγαπήσουν τη δουλειά τους. Αλλά για να το πετύχουν αυτό, χρειάζονται κάποιον να ιχνογραφήσει το όνειρο μπροστά τους, να τους δώσει το παράδειγμα και να τους δείξει τον τρόπο. Η πρώτη πρότασή μας είναι η διεύρυνση των εργασιών, το επιχειρηματικό άνοιγμα των δικηγόρων, η ένταξή τους σε δικηγορικές εταιρίες, με κίνητρα την αύξηση της αποδοτικότητάς τους, των υποδομών και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών τους. Με την ένωσή τους σε δικηγορικές εταιρίες μπορούν να έχουν άλλου είδους επιστημονική και επαγγελματική υπόσταση, ενώ αναβαθμίζεται συγχρόνως το λειτούργημά τους στα μάτια και τη συνείδηση του πολίτη. Επίσης, θα πρέπει να αξιοποιηθεί η συμμετοχή τους σε ενώσεις και επιστημονικά σωματεία. Ξέρετε ότι το ενδιαφέρον των νέων δικηγόρων σε αυτά είναι πολύ μεγάλο. Περαιτέρω, θα πρέπει οι νέοι δικηγόροι να αποτελούν το επίκεντρο της μέριμνας και του ενδιαφέροντος του Δικηγορικού Συλλόγου ως προς την εξειδίκευση και επιμόρφωσή τους, καθώς επίσης ο προορισμός καταβολής ενός μερίσματος σε εισοδηματικά ασθενείς κατηγορίες με κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα, βάσει φορολογίας εισοδήματος. Οι ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ έχουμε προτείνει ειδικά τμήματα στα οποία θέλει να εξειδικευθεί ένας ασκούμενος δικηγόρος. Η εξειδίκευση του ασκούμενου δικηγόρου στο τμήμα του Δικηγορικού Συλλόγου θα είναι δωρεάν. Δεν θα είναι με δίδακτρα. Δίδακτρα θα έχει ο πολίτης που επιθυμεί να πάρει το πιστοποιητικό επάρκειας. Από τα έσοδα που θα έχει το Τμήμα Επιμόρφωσης θα καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες για να συμμετάσχουν μετά οι ασκούμενοι δικηγόροι».

Μητέρα δικηγόρος;

«Ούτε να το σκέφτεστε. Το πρωί να ετοιμάζει τα παιδιά, στη συνέχεια να δικάζει στα δικαστήρια, και το απόγευμα να βλέπει πελάτες και να γράφει δικόγραφα, και μετά η μελέτη για τα παιδιά. Γι’ αυτό έχουμε προτάξει στο πρόγραμμά μας τη δημιουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Επίσης, προτείνουμε τη μίσθωση χώρων και γραφείων για δικηγόρους που δεν έχουν έδρα, και έχουν δηλώσει για πρακτικούς λόγους ως έδρα την οικία τους ή την οικία των γονέων τους. Η μητέρα δικηγόρος χρειάζεται τη βοήθεια του Συλλόγου μας».

Στη συνείδηση του κόσμου οι δικηγόροι φοροδιαφεύγουν. Τι απαντάτε;

«Η φοροδιαφυγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνον ελληνικό, η πάταξή της κοινός τόπος. Θα έλεγε κανείς ότι η συνείδηση του κόσμου διαμορφώνεται από την κοινωνία, και, ως εκ τούτου, και από τους δικηγόρους, που τον κατευθύνουν προς μια τέτοια πορεία, αλλά και από άλλους παράγοντες. Όταν για παράδειγμα δεν έχει κανένα κίνητρο ο πολίτης να ζητήσει απόδειξη από το δικηγόρο, τότε ο ίδιος θα πάρει την πρωτοβουλία να προτείνει στο δικηγόρο μια πιο “συμφέρουσα” λύση».[/column]

© 2017 - 2024 ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ | ALL RIGHTS RESERVED.