ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ – ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ 2017

ΤΟΜΕΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Είναι φανερό ότι τα τελευταία 65 χρόνια οι γυναίκες κατέκτησαν αξιοκρατικά τη θέση που τους αρμόζει. Από τη δεκαετία του 1950 και μετά οι γυναίκες συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά στον κλάδο μας. Το 1955 η Αγνή Ρουσοπούλου ήταν η πρώτη γυναίκα σύμβουλος που μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών. Οι γυναίκες δικηγόροι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις προκαταλήψεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια ως προς την ισότητα των δύο φύλων. Παρόλα αυτά εξακολουθούν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Η μητέρα δικηγόρος προσπαθεί απεγνωσμένα να τα προλάβει όλα, να τετραγωνίσει το κύκλο! Πρακτικά η δουλεία της δικηγόρου δεν συνδυάζεται εύκολα με την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και γενικότερα τη μητρότητα, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες δικηγόροι να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη. Σε αυτό το σημείο είναι άξιο αναφοράς ότι η χώρα μας έχει σημειώσει πληθυσμιακή συρρίκνωση της τάξεως του 0,6 % τα τελευταία χρόνια! Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και της πληθυσμιακής συρρίκνωσης είναι άμεσα συνυφασμένο με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που πλήττουν τη χώρα μας από το 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει.

Η μέριμνα για τη μητέρα δικηγόρο έχει αποτελέσει επί σειρά ετών πάγιο αίτημα και υπόσχεση σε κάθε προεκλογική αναμέτρηση των υποψηφίων συνδυασμών και προέδρων του ΔΣΑ, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκε κανείς με αυτό το θέμα. Οι ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε τις προτάσεις και θέσεις μας, σχετικά με την μέριμνα για τη γυναίκα δικηγόρο, στηριζόμενoι στο θεσμό της αυτοαναφορικότητας, δηλαδή στις δικές μας δυνάμεις, ως εξής:

1. Δημιουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, στους χώρους ιδιοκτησίας του ΔΣΑ , οι οποίοι παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, επι σειρά ετών και εφόσον κριθεί ότι αυτοί πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Αναλογική συμμετοχή των δικηγόρων στη κάλυψη των δαπανών, με κριτήρια εισοδηματικά, με σταθερή ετήσια διευκόλυνση και προτεραιότητα στη μονογονεϊκή οικογένεια.

2. Σύναψη προνομιακών για τους δικηγόρους του ΔΣΑ συμβάσεων, με ήδη υπάρχοντες παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ειδικά πλησίον των δικαστηρίων αλλά και σε όλη την Αθήνα, ώστε τα παιδιά των δικηγόρων να μπορούν να απασχοληθούν εκεί κατά την διάρκεια που ο γονέας- η μητέρα ή ο πατέρας συνάδελφος βρίσκεται σε κάποιο δικαστήριο.

3. Σύναψη προνομιακών συμβάσεων με μαιευτήρια για την εξασφάλιση του χαμηλότερου δυνατού κόστους τοκετού.

4. Σύναψη προνομιακών συμβάσεων με κέντρα διάγνωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού, στα οποία βρίσκονται προηγμένα μηχανήματα ψηφιακής μαστογραφίας με τομοσύνθεση όπως π.χ. το κέντρο διάγνωσης «γυναίκας υγεία». Δυστυχώς μια στις οκτώ γυναίκες εμφανίζει κάποια στιγμή στη ζωή της καρκίνο του μαστού. Τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι η ψηφιακή μαστογραφία είναι σαφέστερη της συμβατικής αναλογικής. Η ψηφιακή μαστογραφία καλύπτεται για τις συναδέλφους από το ταμείο Πρόνοιας. Η τεχνολογία της μαστογραφίας όμως, είτε ψηφιακή είτε απλή αναλογική παραμένει τεχνολογία απεικόνισης δύο διαστάσεων. Η νέα τεχνολογία 3D της ψηφιακής μαστογραφίας με τομοσύνθεση, είναι εγκυρότερη καθώς απεικονίζει τρισδιάστατα το μαστό. Σε αυτά τα κέντρα πρόληψης και διάγνωσης μαστού μπορούμε να απευθυνθούμε ώστε να προβούμε σε ευνοϊκές για τις συναδέλφους συμβάσεις.

5. Απαλλαγή ή έστω μείωση της ετήσιας εισφοράς στο Σύλλογο κατά τη διάρκεια της κύησης και της λοχείας.

6. Επίδομα για την αντιμετώπιση των υπέρογκων εξόδων τοκετού. Όπως γνωρίζουμε υπάρχουν τεράστιες λίστες που μοιράζουν τα μαιευτήρια στις εγκύους με τα απαραίτητα πράγματα, που πρέπει να έχουν τόσο στο βαλιτσάκι που παίρνουν μαζί τους στο μαιευτήριο αλλά και μετά στο σπίτι. Το κόστος για αυτά ανέρχεται τουλάχιστον στα πεντακόσια με επτακόσια ευρώ.

7. Τέλος άδεια ανατροφής τέκνου. Λόγω της κρίσης είναι αμφίβολο πόσες εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή σε σχέση έμμισθης εντολής, νιώθουν ότι μπορούν πραγματικά να εκμεταλλευτούν τα προνόμια που τους δίνει ο νόμος. Πόσες εργαζόμενες μητέρες σε δικηγορικά γραφεία σε σχέση έμμισθης εντολής μπορούν πραγματικά να φεύγουν δύο ώρες νωρίτερα όπως αναλογικά ισχύει και για τις υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Οι δικηγόροι όπως λέμε δεν έχουν ωράριο και δεν θέλουμε να τους εξομοιώσουμε με υπαλλήλους. Σπάνια όμως δικηγορικά γραφεία προσφέρουν κίνητρα ή βοήθεια για τις νέες μητέρες όπως π.χ. ευέλικτα ωράρια ή και ακόμα εργασία 4 ημερών την εβδομάδα, έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η ισοπεδωτική κατάσταση που επικρατεί στα γραφεία παραβιάζει την αρχή της ισότητας των δύο φύλων. Γυναίκες συνάδελφοι δυσκολεύονται να διατηρήσουν οικογενειακή ζωή εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 46 παρ. 1 του κώδικα περί δικηγόρων, οι διατάξεις που ισχύουν για τους υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν και για τους έμμισθους δικηγόρους. Πώς όμως γίνεται να υπαχθεί η μητέρα δικηγόρος σε διάταξη για μειωμένο ωράριο όταν ο δικηγόρος δεν έχει ωράριο. Οι ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ προτείνουμε την συμπλήρωση της διάταξης και την διευκρίνιση του νόμου, ως προς την χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου προς βελτίωση της επαγγελματικής αλλά και της οικογενειακής της ζωής, ιδίως στα πρώτα χρόνια της μητρότητας που είναι και τα σημαντικότερα στη ζωή του παιδιού.

Εβίτα Βαρελά
Υπεύθυνη Γυναικών των Εργατικών

© 2017 - 2024 ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ | ALL RIGHTS RESERVED.