1. Καταγραφή και καταπολέμηση των γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών
Πρέπει σε βάθος χρόνου να καταγραφούν όλες οι ανόητες δυσκολίες και εμπόδια που θέτουν σκοπίμως χωρίς λόγο, οι διάφορες υπηρεσίες των δικαστηρίων ή Εισαγγελιών στην αύξηση των καθηκόντων μας. Καθημερινά τίθενται εμπόδια στην προσπάθεια μας να συλλέξουμε πληροφορίες ή δικόγραφα που χρειαζόμαστε στα πλαίσια της εργασίας μας. Αναφέρω για παράδειγμα τις διάφορες εξουσιοδοτήσεις που μας ζητούν χωρίς να υφίσταται λόγος όπως πχ. το αίτημα για μια βεβαίωση που αναφέρει την ημερομηνία κοινοποίησης μιας απόφασης από το γραφείο ερήμην όπου ζητείται εξουσιοδότηση και ταυτότητα του καταδικασθέντα ενώ προσκομίζουμε απόφαση! Ο σκοπός για την προσκόμιση μιας εξουσιοδότηση, μιας υπεύθυνης δήλωσης ή οποιασδήποτε νομιμοποίησης, να μην είναι να δυσκολευόμαστε να κάνουμε την εργασία μας αλλά να γίνεται προς αποφυγή παρατυπιών και αντιδικονομικών πράξεων.
Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή αυτών των δυσλειτουργιών να προτείνουμε στις διοικήσεις των δικαστηρίων τις αντίστοιχες λύσεις και να πιέσουμε να υιοθετηθούν.

2. Συμπληρωματικά με τη πρόταση του συνδυασμού μας για την επέκταση του Ισοκράτη στην παρακολούθηση της ποινικής υπόθεσης
Θα πρότεινα περαιτέρω να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε τη δημιουργία «ενός ποινικού Σόλων». Εκεί με τον μοναδικό αριθμό της ποινικής υπόθεσης να εμφανίζεται όλη η πορεία της υποθέσεως έως το αμετάκλητο αυτής πχ. ανακριτής, βούλευμα, ακροατήριο, αναβολές, επιδόσεις, άσκηση εφέσεων κλπ. Το αντίγραφο αυτού να αποτελεί πλήρη απόδειξη του γεγονότος που βεβαιώνει. Πχ. πότε επεδόθει, αν ασκήθηκε έφεση κλπ. Σε σχέση με τη πρόσβαση του πιστοποιημένου δικηγόρου στο σύστημα, δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων διότι η υπόθεση θα εμφανίζεται με έναν αριθμό και όχι ονομαστικά.

3. Διασύνδεση των δικηγόρων με τα ηλεκτρονικά αρχεία των δικαστηρίων
Να διεκδικήσουμε τη διασύνδεσή μας με τα ηλεκτρονικά αρχεία των δικαστηρίων όπου βεβαίως επιτρέπεται η δημοσιότητα, πχ. πτωχεύσεις, διαθήκες κλπ. ώστε να μπορούμε πιο εύκολα να πραγματοποιούμε τον έλεγχο ή τη παρακολούθηση της υποθέσεων. Με τον ίδιο κωδικό καταβάλλοντας και το αντίστοιχο κόστος να υποβάλλουμε αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών και να τα παραλαμβάνουμε είτε από τα δικαστήρια είτε ηλεκτρονικά. Αυτό θα αποσυμφορήσει τις γραμματείες των δικαστηρίων, θα διευκολύνει τη εργασία των υπαλλήλων καθώς δεν θα χρειάζεται να συναλλάσσονται καθημερινά με δεκάδες δικηγόρους ή πολίτες και θα δώσει τεράστια ανάσα σε εμάς τους δικηγόρους, που γράφουμε χιλιόμετρα από γραμματεία σε γραμματεία με ότι αυτό συνεπάγεται, εξάντληση, χαμένος μη παραγωγικός χρόνος και περισσότερες ώρες μετά παραμονής στα γραφεία μας για να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας.

4. Διασύνδεση (αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα) ηλεκτρονικά με κτηματολογικά γραφεία
Κάνω αυτή τη πρόταση προς επεξεργασία χωρίς να γνωρίζω αν τεχνικά υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Όμως αναρωτιέμαι γιατί σε περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση προκειμένου να πραγματοποιήσει κανείς έναν έλεγχο τίτλων να πρέπει να μεταβεί προσωπικά και να μη μπορεί αν γίνει ο έλεγχος με ηλεκτρονικό τρόπο. Προτείνω λοιπόν να διερευνήσουμε αν υφίσταται η δυνατότητα ώστε με κάποιο κόστος, συνδρομή κλπ. να παρέχεται στον δικηγόρο ή δυνατότητα διασύνδεσης με το σύστημα και ελέγχου τίτλων ηλεκτρονικά καθώς επίσης και η έκδοση πιστοποιητικών με τον ίδιο τρόπο.

5. Γραφείο παραπόνων- καταγγελιών του ΔΣΑ στον χώρο των Δικαστηρίων (σε συνέχεια της πρότασης του συνδυασμού για συμμετοχή δικηγόρων στη διοίκηση των Δικαστηρίων)
Ένα γραφείο του ΔΣΑ, στον χώρο των δικαστηρίων όπου οποιοσδήποτε συνάδελφος θα μπορεί να απευθυνθεί και να εκφράσει τυχόν παράπονά του από κοντά ή με την αποστολή email για κάποια υπηρεσία των δικαστηρίων όπως επίσης και τυχόν παρατηρήσεις ή προτάσεις του. Αυτά να εξετάζεται και να διαβιβάζεται άμεσα στους αρμόδιους προϊστάμενους ώστε να επιλύονται τα υφιστάμενα προβλήματα. Αυτό θα αποτελεί άμεση πρόσβαση και διευκόλυνση στους συναδέλφους μας να ζητήσουν βοήθεια αλλά και να καταθέσουν μια ιδέα/ πρόταση προς επεξεργασία και περαιτέρω διαβίβαση.

6. Βοήθεια προς τους νέους κυρίως συναδέλφους
Στο ίδιο γραφείο, στον χώρο των δικαστηρίων να υπάρχει σε καθημερινή βάση έμπειρος και καλά καταρτισμένος συνάδελφος (ο οποίος θα αμείβεται από τον ΔΣΑ) με σκοπό την παροχή νομικής βοήθειας και συμβουλών σε νομικά ή διαδικαστικά ζητήματα κυρίως σε νέους συναδέλφους. Αφού είναι σε όλους γνωστό ότι οι νέοι κυρίως συνάδελφοι λόγω της απειρίας μας συμπεριλαμβανομένης και εμού- έχουμε ανάγκη πολλές φορές από βοήθεια. Στα ίδια πλαίσια πρέπει να γίνει αναβάθμιση του Ισοκράτη κυρίως ως προς τα υποδείγματα που εμπεριέχει τα οποία είναι ελάχιστα και όχι αξιόπιστα. Σε βάθος χρόνου, μια τέτοια κίνηση θα αποδειχθεί τεράστιας σημασίας καθώς θα αποφευχθούν εκατοντάδες λάθη που όπως γνωρίζουμε πολύ καλά στην εργασία μας, πολλές φορές είναι και κρίσιμα.

7. Ανακατανομή αιθουσών
Υπάρχουν αίθουσες που δεν μπορεί κανείς να αναπνεύσει, εγώ τις αποκαλώ αίθουσες της ξεφτίλας! Την ίδια στιγμή υπάρχουν αίθουσες που είναι κυριολεκτικά άδειες. Για παράδειγμα το Α’ Αυτόφωτο Μονομελές, το Β’ Αυτόφωρο Μονομελές στο κτίριο 2, το Στ’ Μονομελές στο κτίριο 9 είναι τρείς εκ των αιθουσών που συνήθως είναι αφόρητα γεμάτες κόσμο. Ταυτόχρονα και στο κτίριο 9 και σε άλλα κτίρια υπάρχουν μεγάλες, άνετες αίθουσες που είναι περισσότερο ευρύχωρες και προσελκύουν ελάχιστο κόσμο. Επίσης, θα πρέπει να διεκδικήσουμε κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών τη λειτουργία και των δύο αυτόφωρων μονομελών δικαστηρίων διότι είναι γνωστή σε όλους μας η κατάσταση που δημιουργείται με τη λειτουργία μόνο ενός εκ των δικαστηρίων αυτών.
Προτείνω λοιπόν, να καταγράψουμε τις αίθουσες και να προτείνουμε την ανακατανομή τους. Πρέπει να ανατρέψουμε τη λογική του ‘είναι μεγάλη ιστορία’ και ‘δεν είναι και τόσο εύκολο’. Θέματα που άπτονται της καθημερινής μας υγιεινής και ευεξίας είναι τουλάχιστον αυτονόητα και το να έχει εδραιωθεί μια κατάσταση η οποία παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα και η λύση της οποίας είναι μια απλή ανακατανομή(!), είναι πραγματικά χωρίς λογική. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη πίεση για βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας.

8. Γραμματειακή υποστήριξη (συμπληρωματικά με τη θέση του συνδυασμού μας για παροχή γραφειακής υποστήριξης)
Να υπάρχουν ένας – δύο υπάλληλοι οι οποίοι θα κρατάνε μηνύματα από κλήσεις που με εκτροπή θα χτυπάνε εκεί, ή να λαμβάνουν fax, για συναδέλφους που δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά μια γραμματέα και αναγκάζονται να έχουν το γραφείο τους κλειστό ενώ εκείνοι βρίσκονται στα δικαστήρια. Αυτό θα μπορούσε να παρέχεται αντί μικρού μηνιαίου αντιτίμου.

9. Ως προς την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων
Να δοθεί η δυνατότητα σε συναδέλφους που έχουν ήδη ηλεκτρονική υπογραφή πλην όμως δυσκολεύονται στην ηλεκτρονική κατάθεση του δικογράφου να απευθύνονται με το ηλεκτρονικό κείμενο στα τμήματα πληροφορικής που λειτουργούν στο Πρωτοδικείο και βοηθούμενοι από τους υπαλλήλους του ΔΣΑ να πραγματοποιούν την ηλεκτρονική κατάθεση από εκεί. Μετά από κάποιες φορές οι συνάδελφοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Οι πρακτικές λύσεις και οι καινοτομίες πρέπει να συνοδεύονται και από επαρκή υποστήριξη προς όλους τους συναδέλφους που την χρειάζονται.

10. Κοινωφελής εργασία στα δικαστήρια (στα πλαίσια της πρότασης του συνδυασμού μας για τη βελτίωση των συνθηκών μας)
Τα κτίρια μας που βρίσκονται σε κακή κατάσταση και οι τουαλέτες μας είναι το λιγότερο απαράδεκτες. Θα μπορούσαν λοιπόν άνθρωποι οι οποίοι εκτίουν τις ποινές τους μέσω της κοινωφελούς εργασίας να εργάζονται για τα δικαστήρια είτε μακροπρόθεσμα, είτε κάνοντας σύντομες, βραχυπρόθεσμες εργασίες ανακαίνισης και επιδιόρθωσης των όσων προβλημάτων προκύπτουν.

11. Ηλεκτρονικό κατάστημα eshop
Το εκπτωτικό πρόγραμμα που έχει θέσει σε εφαρμογή ο ΔΣΑ δεν προσφέρει τίποτα και ίσως ελάχιστοι του κάνουν χρήση. Πιστεύω ότι ο ΔΣΑ ή ακόμη και η Ολομέλεια των Προέδρων όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας της δημιουργίας συνεταιριστικού online καταστήματος που θα διαθέτει όλα τα είδη που έχει ανάγκη ένα γραφείο (πχ. γραφική ύλη, χαρτί, κλπ) Αυτό μπορεί να γίνει και σε συνεργασία με ιδιώτη ή ιδιώτες. Ζητούμενο είναι η επίτευξη σημαντικά μειωμένων τιμών σε όλα τα είδη που χρειάζεται ένα δικηγορικό γραφείο.

Με τιμή,
Ροδάνθη Παπαδέα

© 2017 - 2024 ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ | ALL RIGHTS RESERVED.