Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ
Θέμης Σοφός, διδάκτωρ νομικής – δικηγόρος παρ’ αρείω Πάγω. Νέος, πετυχημένος, εργατικός, σύζυγος και πατέρας δύο υπέροχων κοριτσιών. Στο δυναμικό του, έχει ασκήσει και έχει πετύχει στο λειτούργημα της δικηγορίας, εντός κι εκτός συνόρων, όπως Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Ουάσιγκτον), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα… Την πείρα του αυτή, τη μεταφέρει κι εντός συνόρων, με στόχο την αναβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος και της δικαιοσύνης, θέτοντας υποψηφιότητα, ως πρόεδρος στις εκλογές του Νοεμβρίου 2017, του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, με τη μαχόμενη κίνηση «Εργατικοί» όπου για τον ίδιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια στάση ζωής….
Ακολουθεί η συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα μας:
1. Εργατικοί… Δηλαδή;
« Εργατικοί», είναι η ονομασία του συνδυασμού μας. Κατεβαίνουμε στις εκλογές του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, που θα γίνουν το Νοέμβριο του 2017, όπου θα καλέσουμε όλους τους εγγεγραμμένους δικηγόρους και όχι μόνο αυτούς που έρχονται και ψηφίζουν συνήθως. Αυτοί που έρχονται να ψηφίσουν συνήθως είναι οι μισοί περίπου από τους εγγεγραμμένους. Έχουμε ένα 50% περίπου και παραπάνω αποχή. Προσωπικά, απευθύνω κάλεσμα όχι μόνο σε εκείνους που συνήθως κατεβαίνουν αλλά και κυρίως σε αυτούς που δεν κατεβαίνουν, γιατί τους λέω ότι αυτή τη φορά αξίζει να έρθουν να ψηφίσουν.
2. Ποιες είναι οι προτάσεις των εργατικών;
Γιατί να ψηφίσει κανείς τους «εργατικούς»; Καταρχάς η ονομασία «εργατικοί», δεν υποδηλώνει ούτε πολιτική οργάνωση, ούτε πολιτική στάση, ούτε μια συνδικαλιστική πρωτοβουλία. Είναι ξεκάθαρα μία στάση ζωής. Οι προτάσεις μας, έρχονται μέσα από την εργατικότητα μας, έρχονται μέσα από την εμπειρία μας, την καθημερινή μας δουλειά, τον ιδρώτα μας και φυσικά η έμπνευση, γεννάται μέσα από την σωρεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, οι δικηγόροι κατά την άσκηση του λειτουργήματός μας. Για παράδειγμα, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση της πληθώρας των υποθέσεων. Χιλιάδες υποθέσεις σωρεύονται στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται ο πολίτης πρωτίστως αλλά και ο δικηγόρος να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Ουρές δικηγόρων βλέπει κανείς, νέους και άλλους μεγαλύτερους δικηγόρους να στήνονται στις ουρές, επί ώρες ολόκληρες για να καταθέσουν ένα δικόγραφο. Η πρόταση μας. Επίκουρος έδρας – δικηγόρος. Ο επίκουρος έδρας, είναι μία πρόταση που κάνουν οι «εργατικοί», για να ορισθεί ένας δικηγόρος ο οποίος αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει τον δικηγόρο, στην κατάθεση των δικογράφων με μία απλή επιβάρυνση, την οποία θα διαχειρίζεται μέσω του ταμείου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Τί πιο ωραίο θα είναι για το δικηγόρο, να πάει στη γραμματεία, να πάει στον επίκουρο έδρας, να του παραδώσει το δικόγραφο και να φύγει; Δηλαδή, οι πέντε ώρες της αναμονής του, θα αντικατασταθούν από πέντε λεπτά που θα χρειαστεί να παραδώσει το δικόγραφο και να φύγει και θα γλιτώσει όλη την υπόλοιπη μέρα για να κάνει άλλες και παραγωγικές εργασίες. Κι αυτό; Με μία επιβάρυνση πέντε ευρώ. Δε νομίζω να έχει να επιλέξει κανείς, ότι με πέντε ευρώ επιβάρυνση του δικηγόρου, να καταθέσει ο επίκουρος έδρας, θα έχει καμία αντίρρηση μπροστά στην εξυπηρέτηση που θα συναντήσει. Ποιο θα είναι το όφελος; Συγκεκριμένη μελέτη έχουμε κάνει οι Εργατικοί.
Αν υπολογίσει υποθετικά κανείς ότι έχουμε 500 δικόγραφα την ημέρα, επί πέντε ευρώ, που είναι το παράβολο για να αναλάβει ο Επίκουρος Έδρας , λαμβάνοντας από κάθε πληρεξούσιο το παράβολο αυτό για την κατάθεση του δικογράφου, είναι περίπου 2.500 χιλιάδες ευρώ ημερησίως, δηλαδή 12.500 χιλιάδες ευρώ εβδομαδιαίως, δηλαδή 50 χιλιάδες μηνιαίως, 500 χιλιάδες ευρώ ετησίως (αναγωγή στο δεκάμηνο), αυτομάτως με ένα έσοδο 500 χιλιάδων ευρώ ετησίως, για το ταμείο του δικηγορικού συλλόγου, το οποίο δεν παίρνουμε από το δημόσιο ταμείο. Ενισχύουμε δηλαδή μόνοι μας το ταμείο μας, το οποίο βεβαίως ποσό θα επιστρέψει πίσω στο δικηγόρο ανταποδοτικά. Διότι τα χρήματα αυτά, θα τα αξιοποιήσουμε είτε με το μέρισμα των δικηγόρων, οπότε θα δουν χρήματα οι δικηγόροι στην τσέπη τους, είτε με τμήματα επιμόρφωσης νέων δικηγόρων, είτε με τμήματα ανταλλαγών, είτε με τμήματα ξενόγλωσσης επιμόρφωσης και άλλα προγράμματα που εμείς θα αξιοποιήσουμε. Κάποιοι λένε ότι είναι αντισυνταγματική μια τέτοια ρύθμιση, αλλά αν τους ζητήσεις να σου αναλύσουν την αντισυνταγματικότητα, αλλάζουν θέμα συζήτησης. Άλλη πρόταση, σχετικά με τον Επίκουρο Έδρας. Πρέπει να σας πω, ότι ο επίκουρος έδρας, είναι μια καινοτόμος πρόταση, η οποία πραγματικά μας έχει χαροποιήσει και για το πόσο μεγάλη ανταπόκριση έχει βρει στον κόσμο. Στο δρόμο μας ρωτάνε, όλους, της ομάδας, «των Εργατικών»: « τι είναι ο επίκουρος έδρας; Και πόσο πολύ θα βοηθήσει στην καθημερινότητα του δικηγόρου». Θα σας πω άλλο ένα παράδειγμα, βρισκόμαστε στα δικαστήρια, όλοι οι δικηγόροι και την ώρα που διεξάγεται η δίκη, έχουμε μπροστά μας ένα πρόχειρο και σημειώνουμε με στυλό, τι διεξάγεται στη δίκη. Τι διαμείβεται μεταξύ των μαρτύρων και του δικαστηρίου, τι καταθέτουν οι μάρτυρες και ποια είναι τα αποδεικτικά μέσα και οι ισχυρισμοί. Κι όλα αυτά μέσα από τις πρόχειρες σημειώσεις μας. Δεν υπάρχουν πρακτικά, τα οποία λαμβάνουμε αυτομάτως.
Ο επίκουρος έδρας, λοιπόν, θα επικουρεί το έργο του δικηγόρου, του δικαστή και του δικαστικού γραμματέα. Θα γράφει ο ίδιος, ανεπίσημα πρακτικά της δίκης και με ένα ηλεκτρονικό παράβολο που αναλαμβάνει ο διάδικος, που επιθυμεί πρακτικά δίκης, θα μπορεί να παίρνει “σε στικάκι” την επόμενη μέρα, ανεπίσημα πρακτικά της δίκης. Πόσο μεγάλη εξυπηρέτηση είναι ν’ ανοίξει στο laptop o δικηγόρος το usb και να δει τα πρακτικά της χθεσινής δίκης, στο computer του, ώστε να τα δει και να τα συζητήσει με τον πελάτη του, το απόγευμα στο γραφείο του; Και να συζητήσουν τις θετικές κι αρνητικές όψεις της χθεσινής δίκης; Πώς θα το κάνει με τις σημειώσεις του; Ποιοτικά διαφέρει. Επίσης ο επίκουρος έδρας, μπορεί να βοηθήσει και σε άλλους είδους διευκόλυνσης των συνεδριάσεων. Παράδειγμα: στις ενημερώσεις της ποινικής διαδικασίας. Βλέπει κανείς πραγματικά μία ουρά, που υπερβαίνει τα 50 μέτρα, στην εισαγγελία Αθηνών, όταν θέλει ο πολίτης, δια του δικηγόρου, να λάβει γνώση των ποινικών του εκκρεμοτήτων. Πάλι ο επίκουρος έδρας με ένα παράβολο των πέντε ευρώ μπορεί να τον διευκολύνει. Παράδειγμα, πας στην εισαγγελία δίνεις την εξουσιοδότηση, την εντολή στον επίκουρο έδρας, να παραδώσει τις ποινικές του εκκρεμότητες και φεύγεις στα πέντε λεπτά, ενώ μία μέση ωριαία αναμονή στις εκκρεμότητες, είναι περίπου 3 – 5 ώρες, για τις ποινικές εκκρεμότητες. Αυτό θα αλλάξει την καθημερινότητα, γιατί ο δικηγόρος θα πάει, μέσα σε πέντε λεπτά θα καταθέσει το δικόγραφο, θα χρειαστεί άλλα πέντε λεπτά για τις ποινικές εκκρεμότητες και μέσα σε δέκα λεπτά έχει τελειώσει όλες του τις εκκρεμότητες, που θα του χρειαζόταν τουλάχιστον μία μέρα ολόκληρη. Αντιλαμβάνεστε, ότι περίπου από 400 – 500 ενημερώσεις, που δίνει καθημερινά η εισαγγελία, σε ποινικές εκκρεμότητες, αν το πολλαπλασιάσετε επί πέντε ευρώ, θα βγει πάλι ένα ποσό 500 χιλιάδες ετησίως και αν το προσθέσετε με το προηγούμενο, που σας είπα, αμέσως έχουμε φτάσει στο 1.000.000 ευρώ ετησίως. Βλέπετε, οι «εργατικοί» , επικεντρώνουν στις προτάσεις τους, την επαύξηση των εσόδων, στο ταμείο του δικηγορικού συλλόγου. Ναι, αυτό είναι αλήθεια.
Υπάρχει οικονομικό κριτήριο, υπάρχουν οικονομικές μελέτες, υπάρχουν έρευνες που μας έχουν οδηγήσει, στο συμπέρασμα ότι εάν δεν βοηθήσουμε εμείς τον κλάδο μας, μέσα από τις δικές μας δυνάμεις, δεν πρόκειται να τον βοηθήσει κανείς. Θα σας πω κάτι, κυρία Αυξεντίου, μετά την ασφαλιστική και φορολογική επιδρομή που έχουμε δεχθεί, τα τελευταία τρία χρόνια, εάν δεν βοηθήσουμε εμείς τον κλάδο μας, ο κλάδος μας θα αφανισθεί. Εάν δεν καταφέρουμε με τρόπους επενδυτικούς, σοβαρά επενδυτικούς, αξιόπιστα επενδυτικούς, να γεμίσουμε το ταμείο μας, με χρήματα τα οποία θα επιστρέψουν σε εμάς, ώστε να ισοσκελίσουν τη ζημία που υφιστάμεθα, από την ασφαλιστική και φορολογική επιδρομή, δεν υπάρχει περίπτωση ο νομοθέτης, να απομειώσει τις τεράστιες δαπάνες που έχουμε. Να σας πω κι ένα παράδειγμα, έχουμε επίσης και μια τρίτη πρόταση συγχρόνως. Έχουμε προτείνει οι εργατικοί, τη δημιουργία τμήματος επιμόρφωσης, πολιτών, στο δικηγορικό σύλλογο, με πιστοποιητικό επάρκειας, ως βοηθός δικηγόρου. Οι λεγόμενοι paralegals. Οι paralegals είναι ένας θεσμός που λειτουργεί στο εξωτερικό, βλέπει κανείς σε γραφεία δικηγορικά, και σε εταιρείες δικηγορικές του εξωτερικού. Πρόσωπα τα οποία είναι εξειδικευμένα, ως βοηθοί δικηγόρου, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εξειδικευμένα πρόσωπα, με ένα πιστοποιητικό επάρκειας, υπάρχουν βοηθοί δικηγόρου γραμματείς, οι οποίοι από την εμπειρία έχουν αποκτήσει κάποια γνώση. Και όλο το βάρος της γραμματειακής υποστήριξης του δικηγόρου, που έχει πέσει;
Στον ασκούμενο δικηγόρο. Έχει βολευτεί ο δικηγόρος και βρίσκει έναν ασκούμενο, και του τα χρεώνει όλα εκεί. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί να παραμείνει έτσι. Ο ασκούμενος, πρέπει να γράφει δικόγραφα, πρέπει να παρίσταται στο δικαστήριο, πρέπει να μιλάει με πελάτες. Αυτή είναι η δουλειά του, δεν είναι η γραμματειακή υποστήριξη. Αν λοιπόν φτιάξουμε, ένα τμήμα επιμόρφωσης για πολίτες, με δίδακτρα, τότε είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλοί πολίτες απόφοιτοι λυκείου, με αντικειμενικά κριτήρια και καλούς βαθμούς, θα θελήσουν να έρθουν στο δικηγορικό σύλλογο και να εκδηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης, το οποίο θα είναι διετές και από τα δίδακτρα από τα οποία θα πληρώσουν, μετά από επιτυχή φοίτηση και με μέγιστο αριθμό απουσιών, και με numerus clausus συμμετοχής, συγκεκριμένου αριθμού δηλαδή, κλειστού αριθμού επιτυχόντων, θα μπορούν να αξιοποιήσουν στην αγορά εργασίας, το πιστοποιητικό επάρκειας ως βοηθοί δικηγορικού γραφείου, πιστοποιημένοι και εγκεκριμένοι από επιστημονική επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Κάποια γραφεία θα θελήσουν να προσλάβουν ένα paralegal, ώστε να τα οργανώσει και να τα βοηθήσει, έχοντας ουσιαστική πραγματική γνώση για την άσκηση της δικηγορίας….
3. Άρα πρόκειται να δούμε και κάποιες αλλαγές, σε ότι αφορά τους ασκούμενους δικηγόρους. Ποιες είναι οι προτάσεις, των «ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ» ως προς τους νέους δικηγόρους;
Να σας αναφέρω λοιπόν, ότι δεν πρέπει να συγχέει κανείς τους paralegals, με τους ασκούμενους. Οι ασκούμενοι είναι δικηγόροι, οι αυριανοί δικηγόροι, οι paralegals είναι γραμματείς. Ως προς το έσοδο από το οποίο προσδοκούμε από το τμήμα επιμόρφωσης, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε προβλέψει, μεγάλα έσοδα για το ταμείο του δικηγορικού συλλόγου, από το τμήμα επιμόρφωσης πολιτών και στο ίδιο τμήμα επιμόρφωσης, έχουμε προβλέψει τη συμμετοχή ασκούμενων δικηγόρων, για την εξειδίκευση τους, σε κλάδους δικαίου που οι ίδιοι επιθυμούν να ακολουθήσουν. Κάποια παιδιά, κυρία Αυξεντίου, δεν έχουν την οικονομική άνεση να κάνουν μεταπτυχιακά, στο εξωτερικό και θέλουν να εξειδικευθούν κάπου. Ποιος θα τους το κάνει; Ποιος θα τους το προσφέρει αυτό; Εμείς, οι ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ. Θα τους προσφέρουμε, ειδικά τμήματα που θέλει να εξειδικευθεί ένας ασκούμενος δικηγόρος, που θέλει να εξειδικευθεί στο ποινικό; Θα εξειδικευθεί στο ποινικό. Θέλει να κάνει εμπορικό; Θα κάνει εμπορικό.
Η εξειδίκευση του ασκούμενου δικηγόρου στο τμήμα του δικηγορικού συλλόγου θα είναι δωρεάν. Δε θα είναι με δίδακτρα. Δίδακτρα, θα έχει ο μη δικηγόρος. Και αυτός που πληρώνει τα δίδακτρα, ο πολίτης δηλαδή, που επιθυμεί να πάρει το πιστοποιητικό επάρκειας, από τα έσοδα που θα έχει το τμήμα επιμόρφωσης θα καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες για να συμμετάσχουν μετά οι ασκούμενοι δικηγόροι. Αυτό λοιπόν είναι μια πολύ επαγγελματική, σοβαρά μελετημένη λύση, για τους ασκούμενους δικηγόρους, άρα αντιμετωπίζουμε την επιμόρφωση τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου ήδη. Πάμε να δούμε τώρα στην πράξη, τι συμβαίνει. Ο ασκούμενος δικηγόρος, πρέπει να έχει μία αξιολόγηση από το δικηγόρο στον οποίον εργάζεται. Γιατί ξέρετε ο δικηγόρος πολλές φορές, βάζει κοντά του τον ασκούμενο, κάνει τις δουλειές του και δεν παρακολουθεί την πρόοδο του, δεν τον ενδιαφέρει. Κάποιοι δικηγόροι ενδιαφέρονται για την πρόοδο των ασκούμενων δικηγόρων κάποιοι άλλοι όχι. Άρα πρέπει να θεσμοθετήσουμε μια γραπτή αναφορά, αξιολόγηση του ασκουμένου δικηγόρου, η οποία θα καταχωρείται από τον δικηγόρο, από τον οποίο θα τον φιλοξενεί στο γραφείο του, στο μητρώο του συλλόγου. Για να παρακολουθεί και ο σύλλογος ότι η πορεία του συγκεκριμένου ασκουμένου, ελέγχεται, εποπτεύεται από το δικηγόρο τον οποίο τον έχει φιλοξενήσει στο γραφείο του. Δεύτερον θα πρέπει να αμείβεται. Και έχουμε επίσης επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα, ελέγχου και εποπτείας τόσο του ύψους της αμοιβής όσο και της διαδικασίας καταβολής της προς τον ασκούμενο δικηγόρο. Τρίτον, θέλει ο ασκούμενος δικηγόρος να εξειδικευθεί στην ξενόγλωσση νομική ορολογία; Θα τον υποδεχθούμε στο τμήμα επιμόρφωσης, να δει και να γνωρίσει τη νομική ορολογία ξένων κρατών, ξένων γλωσσών. Έχουμε επίσης επεξεργαστεί σχέδιο, ανταλλαγής ασκουμένων δικηγόρων με ξένα δικηγορικά γραφεία. Να πάει δηλαδή ένας ασκούμενος δικηγόρος, σε ένα γραφείο των Βρυξελλών, σε ένα γραφείο των Παρισίων ή της Μαδρίτης, ή της Ρώμης, ή του Λονδίνου, δε θα είναι γι αυτόν και τους ορίζοντες του, πολύ επωφελές ως προς τη μελλοντική του αποκατάσταση; Γιατί άλλο είναι να επιστρέψεις μετά από ένα τρίμηνο πρόγραμμα ανταλλαγής, από το Λονδίνο με μια εμπειρία εργασίας, σε γραφείο του Λονδίνου και άλλο να ψάχνει να βρει μόνο το στενό πλαίσιο της λειτουργίας του ελληνικού δικηγορικού γραφείου. Έχουμε πολλές προτάσεις για τους ασκούμενους δικηγόρους, γιατί πιστεύουμε στους ασκούμενους δικηγόρους, γιατί αυτοί είναι που θα αναλάβουν εργασία αύριο.
4. Έχω διαβάσει μία ανάρτηση σας, όπου έλεγε «οι ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ αλλάζουν, τον τρόπο ζωής μας στα δικαστήρια, ξεκινώντας από τον αυτοσεβασμό», ακόμα και στους χώρους της δικαιοσύνης… Δηλαδή;
Δεν είναι μόνο η επιστημονική, αναβάθμιση και πρόοδος των δικηγόρων ο σκοπός. Ο σκοπός είναι και η ποιοτική αναβάθμιση των ίδιων των χώρων της δικαιοσύνης. Αντιλαμβάνεστε, ότι επικαλούμαι την εμπειρία που έχω από χώρους δικαστηρίων και την απονομή της δικαιοσύνης σε ξένα κράτη. Μπορώ να σας απαριθμήσω αρκετά και στο Βέλγιο και στη Γαλλία, και στην Ελβετία, και στην Αυστρία και στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην Ουάσιγκτον, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσωπικά σας το βεβαιώνω ότι έχω εμπειρία. Μεταφέρω εμπειρία και γνώση λοιπόν την οποία έχω ζήσει. Όχι απλά την έχω διαβάσει, την έχω ζήσει. Την επικαλούμαι την εμπειρία μου και δε ντρέπομαι γι αυτό. Έχω ιδρώσει, για να την αποκτήσω και το τονίζω πως έχω ιδρώσει για να την αποκτήσω. Και βεβαίως έχω δει δικαιικά συστήματα, να λειτουργούν πολύ καλύτερα απ’ το δικό μας και άλλα χειρότερα απ’ το δικό μας. Αυτό το απόσταγμα της πείρας, έχει καταγραφεί, σε προσωπικές μου σημειώσεις και τις εισφέρω, αυτές τις γνώσεις και αυτή την εμπειρία, μαζί με άλλους συναδέλφους μου, που έχουν την ίδια γνώση και την ίδια εμπειρία, στους Έλληνες δικηγόρους προκειμένου να βελτιώσουμε και εμείς, την ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης, στην οποία βεβαίως συγκαταλέγονται και οι χώροι. Οι ίδιοι οι χώροι είναι αυτοί που εμπνέουν το σεβασμό στην ίδια τη δικαιοσύνη και στον πολίτη και στο δικηγόρο και το δικαστή και τον εισαγγελέα.
5. Ποιο είναι το κίνητρο, των «ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ»;
Κίνητρο μας, είναι ο αυτοσεβασμός και η προσφορά. Αντιλαμβάνεστε ότι, οι προτάσεις των «ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ» δεν περιορίζονται μόνο στη δραστηριότητα των δικηγόρων, επεκτείνονται και στη διοίκηση της δικαιοσύνης. Πρέπει να σας πω ότι μεταξύ των προτάσεων των «εργατικών» είναι η συμμετοχή δικηγόρου, στη διοίκηση των δικαστηρίων. Πρέπει να γνωρίζετε ότι μέχρι τώρα, η Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ασκείται από μία τριμελή, σύνθεση η οποία απαρτίζεται μόνο από δικαστές. Τρεις δικαστές αποφασίζουν, για τη διοίκηση του πρωτοδικείου Αθηνών. Θεωρώ, ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, πρέπει να συμμετέχει στη διοίκηση των δικαστηρίων τουλάχιστον ένας δικηγόρος, έστω και με γνωμοδοτική αρμοδιότητα. Πρέπει να είναι παρών και να βλέπει και να ακούει, τι διαμείβεται και τί αποφασίζεται, στη διοίκηση της δικαιοσύνης γιατί αυτές τις αποφάσεις που λαμβάνει η διοίκηση της δικαιοσύνης αφορούν όχι μόνο τους δικαστές αλλά και τους δικηγόρους. Δεν είναι δυνατόν, 45.000 δικηγόροι, κυρία Αυξεντίου, να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα τους με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνουν τρεις δικαστές. Πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον ένας δικηγόρος σε αυτή τη διοίκηση. Το ίδιο ισχύει και για το εφετείο. Επίσης πρέπει να σας πω, ότι μεταξύ των προτάσεων των ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ, είναι η αλλαγή του τρόπου εκλογής, των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, όπως γνωρίζετε, οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων επιλέγονται, από το υπουργικό συμβούλιο. Δεν είναι δηλαδή, αμιγώς επιλεγέντες ή εκλεγμένοι μέσα από το δικαστικό σώμα. Η πρόταση μας είναι σαφής και συγκεκριμένη, πρέπει να εκλέγονται μέσα από τους κόλπους της δικαιοσύνης, και από ένα εκλογικό σώμα που θα συμμετέχουν και οι δικηγόροι ή ένα ποσοστό δικηγόρων ως εκλεκτόρων και να επιλέξουν τους τρεις καλύτερους. Και μόλις επιλέξουν π.χ. τους τρεις καλύτερους ανωτάτους, να προσφέρουν τα τρία αυτά ονόματα στην κυβέρνηση και να πουν “διαλέξτε εσείς έναν από τους τρεις”. Έτσι είναι σύμφωνο, με τη συνταγματική επιταγή, ότι ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, θα επιλέγεται από την κυβέρνηση, δεν μπορούμε το αλλάξουμε αυτό, τουλάχιστον όμως, η επιλογή να γίνει μεταξύ των τριών καλύτερων δικαστών που έχουν εκλεγεί, από τους ίδιους τους κόλπους της δικαιοσύνης.
6. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, οι προτάσεις των “ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ” δεν είναι απλά δεσμεύσεις…
Είναι σοβαρές προτάσεις και πρέπει να σας να πω χωρίς έπαρση, ότι είναι δύσκολο να τις αντιμετωπίσει κανείς, γιατί είναι προτάσεις οι οποίες έχουν γραφεί, από δικηγόρους έμπειρους της πράξης, οι οποίοι έχουν πολλά χιλιόμετρα δικηγορίας, έχουν διανύσει, πολλά χιλιόμετρα εργασίας, έχουν λιώσει τα παπούτσια τους και ξέρουν πολύ καλά, πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη. Πρέπει να σας πω, μεταξύ των προτάσεων, γιατί έχω να σας πω πολλές, είναι η σύσταση επιθεωρητή δίκαιης δίκης. Γιατί να μην υπάρχει , κάποιος ο οποίος παρακολουθεί τη διεξαγωγή των δικών, τη συμπεριφορά των δικαστών, των δικηγόρων και των πολιτών και να καταγράφει τα συμπεράσματα του, ώστε να μπορεί να λέει κανείς, ότι ο δικηγορικός σύλλογος είναι ο φύλακας των θεσμών. Έχουμε επίσης, προτείνει τη σύσταση, επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών. Θα σας πω ένα παράδειγμα, δε μπορώ να ακούω δηλώσεις του υπουργού δικαιοσύνης, οι οποίες άπτονται απευθείας, της ουσιαστικής λειτουργίας απονομής δικαιοσύνης και να μην αντιδρά κανείς απ’ το δικηγορικό σύλλογο. Πρέπει να υπάρχει ένας βαρύνων λόγος, από το δικηγορικό σύλλογο, που να του απαντά και να τον καλεί στην επιτροπή θεσμών του δικηγορικού συλλόγου, να δώσει τις εξηγήσεις του ενδεχομένως για κάποιο ατόπημα. Υπάρχουν βεβαίως πολλές προτάσεις, που έχουν διατυπώσει οι εργατικοί, που αφορούν όπως σας είπα τη διοίκηση της δικαιοσύνης, τον τρόπο άσκησης της καθημερινότητας, του καθημερινού δικαστικού λειτουργήματος. Βεβαίως συζητάμε, το ενδεχόμενο απογευματινών συνεδριάσεων, το οποίο βεβαίως θα τύχει επεξεργασίας, απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς γιατί , αφορά και στους δικαστικούς γραμματείς και στους δικηγόρους και γι αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε πάρα πολύ σοβαρά τις προϋποθέσεις. Κυρίως όμως, πρέπει να σας πω, ότι το βασικότερο που προτείνουν οι εργατικοί, είναι η ποιοτική αναβάθμιση, του δικηγορικού λειτουργήματος. Η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, η ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικαστικών προϋποθέσεων της δίκης και η εγκαθίδρυση ή αν θέλετε η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στο δικηγόρο, γιατί θεωρώ ότι ο δικηγόρος στα μάτια του πολίτη έχει πέσει. Και έχει πέσει με ευθύνη και της κυβέρνησης και των δικηγόρων. Επίσης, είμαι της άποψης ότι η Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είτε από αμέλεια, είτε αν θέλετε οι περιστάσεις δεν της το επέτρεψε, μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να αλλάξει τις περιστάσεις, άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος και δεν κατάφερε ούτε να εμπνεύσει, ούτε τον πολίτη αλλά ούτε και τον δικηγόρο. Κυρίως το δικηγόρο, ν’ αγαπήσει τη δουλειά του.
7. Για ποιο λόγο, θέσατε υποψηφιότητα για πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών;
Εγώ πρέπει να σας πω, το ενδεχόμενο, να θέσω υποψηφιότητα ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με απασχόλησε πάρα πολύ καιρό, με ένα και μοναδικό ερώτημα. Η επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα, δε μπορούσε να χωρέσει στο πρόγραμμά της, πράγματα τα οποία, ήταν έξω από την καθημερινότητα μου, αλλά αυτό που με οδήγησε στην τελική απόφαση να κατέβω στις εκλογές, ήταν η αναπάντεχη για μένα, καθημερινή δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης, για την οποία και εγώ, δια της παραλείψεως μου, ένοιωθα συνυπεύθυνος. Όταν αδρανεί ο πολίτης και δε συμμετέχει ενεργά σε μια προσπάθεια αλλαγής, ενός νοσηρού φαινομένου, τότε δια της απάθειας, δια της παραλείψεως, είναι συνένοχος. Ένιωσα λοιπόν, ότι δε θα πρέπει να παραπονούμαι, για θέματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων, αν δεν προσπαθήσω να τ’ αλλάξω. Τώρα λοιπόν, που είμαι ήδη σε φάση αυτής της προσπάθειας, νοιώθω πολύ καλύτερα με τον εαυτό μου.
8. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε εσείς ως δικηγόρος;
Το πιο μεγάλο πρόβλημα αφορά, καταρχάς στην ταχεία απονομή δικαιοσύνης, που δεν μπορεί να επικαλεστεί η χώρα μας, ότι μπορεί να καμαρώνει γι αυτήν. Και επίσης, η οικονομική κατάσταση που έχει προξενηθεί στο δικηγόρο, μετά τη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή. Ειδικά για τη δεύτερη συνειδητοποιεί κανείς, την αδυναμία να αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς. Συνειδητοποιεί κανείς την αδυναμία να μειώσει τους φόρους ή τις ασφαλιστικές εισφορές. Δε θα είμαστε από εκείνους που θα επικαλεστούν, μειώσεις των φόρων, διότι δεν είμαστε ούτε κυβέρνηση, ούτε εκτελεστική εξουσία, ούτε νομοθέτες. Ο δικηγορικός σύλλογος έχει άλλου είδους δύναμη, θεσμικού χαρακτήρα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις, να καλύψουμε τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση με άλλες μορφές αποζημίωσης του δικηγόρου. Μπορεί δηλαδή να αποδώσει μέρισμα ο σύλλογος, να δώσει κάποια χρήματα δηλαδή ο σύλλογος στο δικηγόρο, εμείς το ονομάζουμε μέρισμα, τα οποία προέρχονται από έσοδα, κατόπιν των καινοτόμων προτάσεων που σας ανέφερα προηγουμένως. Δηλαδή εάν εισρεύσουν τα έσοδα αυτά που προγραμματίζουμε πως θα εισρεύσουν στα ταμεία του συλλόγου, θα μπορούμε να πούμε, στα αδύναμα πρωτίστως στρώματα, της δικηγορικής κοινότητας «έλα να πάρεις χρήματα, γιατί ο δικηγορικός σύλλογος, θέλει να σε βοηθήσει». Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια αυτοναφορικότητα στην ιδεολογία των ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ. Δεν προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, από πρόσωπα, έξω από τη δική μας τάξη. Έξω, από το δικό μας κλάδο. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μέσα από το δικό μας κλάδο. Εμείς, θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα μας. Μόνοι μας.
9. Ανεργία και «ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ»…
Ξέρετε η ικανότητα, των ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ, να διατυπώσουν αυτές τις προτάσεις, προέρχεται κυρίως από την απογοήτευση που οι ίδιοι ένοιωθαν ή ένοιωσαν κατά την άσκηση, του δικηγορικού λειτουργήματος, βλέποντας πρόσωπα τα οποία ή ήταν άνεργα, ή ήταν μέσα στη δικηγορική πράξη αλλά ήταν αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες. Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι μόνο οι άνεργοι δικηγόροι το πρόβλημα αλλά και οι ανειδίκευτοι δικηγόροι, ή οι δικηγόροι οι οποίοι, δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη επιμόρφωση, ώστε να ασκήσουν το δικηγορικό λειτούργημα σε υψηλά standards, όπως απαιτείται από τον ανταγωνισμό. Αυτό λοιπόν μας οδήγησε, στην καταγραφή των προτάσεών μας, κι οι οποίες μας οδηγούν σε πρόσληψη δικηγόρων από δικηγορικές εταιρείες και μάλιστα με προγράμματα επιμόρφωσης, τα οποία θα μπορέσει ο δικηγορικός σύλλογος, να υποστηρίξει. Θα μειωθεί, ο αριθμός των ανέργων, μέσα από τα ίδια τα προγράμματα που θα εξαγγείλει ο ίδιος ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν πάρα πολλοί δικηγόροι και κυρίως νέοι δικηγόροι, οι οποίοι αρχίζουν την καριέρα τους και οι οποίοι θα ήθελαν να γνωρίσουν, πώς λειτουργεί ένα γερμανικό δικηγορικό γραφείο, γιατί στέλνοντας ένα δικηγόρο, σε ένα γερμανικό γραφείο για τρεις μήνες, αντιλαμβάνεστε ότι επιστρέψει αυτός, γεμάτος από γνώση και εμπειρία. Όπως επίσης, νέες θέσεις εργασίας, δημιουργούνται και με τον Επίκουρο Έδρας. Γιατί αντιλαμβάνεστε πόσοι θα επιθυμούν να κρατούν πρακτικά και βεβαίως σκεφθείτε, ένας δικηγόρος, νέος, ο οποίος για παράδειγμα θα κάνει πενήντα (50) συνεδριάσεις για ένα χρόνο, που δεν είναι μεγάλος αριθμός, φανταστείτε πενήντα συνεδριάσεις για ένα χρόνο, πόση εμπειρία θα του δώσουν. Και τι αρχείο, θα έχει στον υπολογιστή του από τα πρακτικά που θα έχει κρατήσει. Θα έχει παρακολουθήσει, αγορεύσεις δικηγόρων, ενστάσεις, δικονομικές προϋποθέσεις, εξετάσεις μαρτύρων, αποδεικτικά μέσα, πενήντα φορές, σε πενήντα διαφορετικές δίκες. Πείτε μου, αυτός ο νέος δικηγόρος, τον πρώτο χρόνο που θα έχει αποκτήσει άμεση εμπειρική γνώση, σε πενήντα δίκες, θα έχει μικρότερη εμπειρία από τους συνομηλίκους δικηγόρους τους, οι οποίοι θα αναζητούν εργασία ενδεχομένως ή θα είναι σε μια κατάσταση δυσλειτουργική, ή υπολειτουργική σε ένα δικηγορικό γραφείο; Σίγουρα όχι, θα έχει μεγαλύτερη εμπειρία και μπορώ να σας πω ύστερα από πενήντα δικαστήρια, ένας νέος δικηγόρος τον πρώτο χρόνο, το δεύτερο χρόνο θα θέλει να ανοίξει δικό του γραφείο.
10. Αλήθεια, υπάρχει δικαιοσύνη;
Κοιτάξτε, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή θεωρώ, πως δεν πρέπει να υποβαθμίζει κανείς, το δικαστικό λειτουργό. Ξέρετε, επειδή έχω άποψη για τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης, πρέπει να τιμήσουμε το δικαστή, ο οποίος παίρνει, πενήντα δικογραφίες, στο σπίτι του για να μπορέσει να τις διαβάσει, για να μπορέσει να ανταποκριθεί την επόμενη μέρα. Ξέρετε, τι θα πει δικογραφία; Διακόσες – τριακόσες σελίδες ή καθεμία. Είναι σα να σας δώσω πενήντα βιβλία απόψε και να σας πω, σας παρακαλώ πολύ, αύριο θέλω να έχετε μία άποψη και για τα πενήντα βιβλία και να μπορείτε να κρίνετε και τον συγγραφείς αλλά και τους ήρωες που παίζουν σ’ αυτά. Θα είναι αδύνατον να το πράξετε. Πώς θα προσδοκά ο πολίτης δικαιοσύνη, από τέτοιες απαιτήσεις που θέτουν; Έχουμε προτείνει ο Επίκουρος Έδρας, που σας έχω πει πριν, που είναι η μεγάλη καινοτόμος πρόταση των «εργατικών», να γίνει βοηθός εισαγγελέως, βοηθός ανακριτή. Θεσμός που ισχύει και σε ξένα δικαικά συστήματα και το επιτρέπει το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο. Ο νόμος 4022/2011, προβλέπει τον ειδικό επιστήμονα, ο οποίος επιλέγεται από ανακριτές αυτή τη στιγμή. Γιατί να μην είναι επίκουροι έδρας, δικηγόροι, αυτοί που θα βοηθήσουν το εισαγγελέα; Αν έχει ένας εισαγγελικός λειτουργός πενήντα δικογραφίες και πέντε νέους δικηγόρους δίπλα του, ορεξάτους, οι οποίοι θα του διαβάσουν τις δικογραφίες, θα του κάνουν περιλήψεις, δε θα είναι ποιοτικά υψηλότερο το επίπεδο του εισαγγελέως; Και ως εκ τούτου υψηλότερη η απονομή δικαιοσύνης από τον εισαγγελέα;
11. O Mιχάλης Ζαφειρόπουλος, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στο χώρο εργασίας του…
Ο Μιχάλης ήταν επιστήθιος φίλος μου, δεν έχω λόγια να περιγράψω την αγάπη που έτρεφε για την οικογένειά του και τη δουλειά του, το δικηγόρο και το δικηγορικό λειτούργημα, είναι μεγάλη απώλεια, πένθος για το νομικό κόσμο. Εκφράζω τα συλλυπητήρια στη σύζυγό του Βίκυ και τα παιδιά του, καθώς και τον αδελφό του Γρηγόρη. Ο πατέρας του Μιχάλη και ο πατέρας μου, Νώντας Ζαφειρόπουλος και Γιάννης Σοφός, υπήρξαν φίλοι και συνεργαζόμενοι δικηγόροι και συναγωνιστές στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Και η οικογενειακή φιλία μας συνεχίστηκε με εμένα και το Μιχάλη. Τώρα ο Μιχάλης έφυγε, ή μάλλον να σου το πω ακριβέστερα, μας τον πήραν. Ξέρεις, είναι στη φύση της δουλειάς μας να έχουμε “πόρτες ανοιχτές” στα γραφεία μας και υποδεχόμαστε τους Πολίτες για κάθε πρόβλημα και τους ακούμε με υπομονή και αγάπη. Δεν έχουμε φρουρούς, έτσι ήταν κι ο Μιχάλης, και το πλήρωσε με τη ζωή του.
12. Ποιο είναι το μήνυμα των ΕΡΓΑΤΙΚΏΝ;
Εγώ πρέπει να σας πω το μήνυμα που στέλνουν οι ΕΡΓΑΤΙΚΟΊ, δεν το στέλνουν μόνο για τις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου, το στέλνουν σε όλους τους πολίτες. Και να ξέρετε ότι η ανταπόκριση του κόσμου, δεν είναι μόνο από Δικηγόρους είναι και από πολίτες, διότι έχουν πληροφορηθεί οι πολίτες, το τμήμα επιμόρφωσης, έχουν πληροφορηθεί οι πολίτες τα πρακτικά της δίκης, έχουν πληροφορηθεί οι πολίτες τον Επίκουρο Έδρας. Και έχουν ψυλλιαστεί οι πολίτες, γιατί είναι ευφυείς άνθρωποι, την ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης που στοχεύουμε. Και ξέρετε κάτι; Η αυτοαναφορικότητα, που χαρακτηρίζει τις προτάσεις των «ΕΡΓΑΤΙΚΏΝ», είναι μία στάση, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει, κριτήριο και κίνητρο εργασίας, για όλους τους κλάδους της δημόσιας ζωής. Μέσα από τις δικές μας δυνάμεις, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την πραγματικότητά μας, δεν περιμένουμε τον τρίτο, δεν πρόκειται να μας βοηθήσει κανείς.[/column]