Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες Συνάδελφοι,

Είμαι υποψήφιος με το συνδυασμό ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ με υποψήφιο Πρόεδρο του ΔΣΑ το κ. Θέμη Σοφό.
Δικηγορώ 34 χρόνια, από το 1984. Είμαι εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «ΜΠΑΛΛΑΣ-ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΔΕ» και ασχολούμαι με το ελληνικό και κοινοτικό Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο. Προφανώς αν κανείς αναλογιστεί την επαγγελματική πορεία μου, θέτοντας υποψηφιότητα δεν αποσκοπώ στην επαγγελματική καταξίωση.[/column_1]

Κατ’ αρχή γιατί με το Θέμη Σοφό και τους ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ;

Με το Θέμη γνωριζόμαστε επαγγελματικά. Σε δύσκολες υποθέσεις διαπίστωσα ότι έχει θάρρος και είναι υπεύθυνος. Διαπίστωσα ότι υιοθετεί πλήρως την αρχή ότι ο Δικηγόρος είναι το τελευταίο και κρισιμότερο ανάχωμα του Πολίτη απέναντι στη κρατική αυθαιρεσία. Υποστηρίζει με πάθος το «τεκμήριο της αθωότητας» και αγωνίζεται εναντίον της «αντιστροφής του βάρους της απόδειξης» που σταδιακά τα τελευταία ιδίως χρόνια διαβρώνει τις σχέσεις Κράτους-Πολίτη. Διαπίστωσα ότι δεν ανέχεται τη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη ούτε την συναλλαγή στη Δικαιοσύνη. Θεωρεί ότι ο Δικηγόρος έχει κομβικό ρόλο στην απονομή της Δικαιοσύνης και στη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η ευθύνη είναι σημαντική για το Θέμη. Ο πυρήνας του προγράμματός των ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ είναι η ευθύνη και η «αυτοαναφορικότητα». Εμείς πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα προβλήματά μας. Δεν επιτρέπεται να εξαρτόμαστε από το Κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών. Αναγνωρίζουμε ότι οι δικηγόροι ευθυνόμαστε και εμείς για την κρίση του επαγγέλματος και την υποβάθμιση του ρόλου μας. Εμείς όμως πρέπει να δημιουργούμε και τις λύσεις. Αυτό χρειάζεται υπευθυνότητα.

Τέλος, υποστηρίζω την υποψηφιότητά του γιατί ομολογεί ότι δεν έχει λύσεις για όλα τα προβλήματα του κλάδου μας. Επικεντρώνεται σε θέματα άμεσης αποτελεσματικότητας. Σε αντίθεση με άλλους υποψήφιους Προέδρους, που και βλέπουν τις εκλογές μας σαν βήμα ανέλιξης και του πολιτικού μέλλοντος τους αλλά και ισχυρίζονται ότι έχουν λύσεις για όλα, οι ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα και είμαστε σεμνοί στις απαιτήσεις μας. Αυτό επιτάσσει η ηθική ευθύνη απέναντι στο σώμα των δικηγόρων. Οι παντογνώστες του παρελθόντος και του παρόντος μας, έχουν προκαλέσει τεράστια ηθική και υλική βλάβη.

Τι πρέπει να κάνουμε;

1984: Ο δικηγόρος ήταν ο «maitre». Δακτυλογράφοι στη οδό Σανταρόζα και ΤΕΛΕΞ για ταχεία επικοινωνία. Αρκούσαν οι Κώδικες. Προστατευτισμός, απλές συναλλαγές και κλειστή κοινωνία.

2017: Ενωσιακό Δίκαιο και παγκόσμια οικονομία, πληροφορική και βάσεις δεδομένων, πολυνομία και ελεύθερη πρόσβαση στη πληροφορία, «απομυθοποίηση» της νομικής επιστήμης, διεπιστημονική συνεργασία. Ανοικτή και πολύπλοκη κοινωνία και οικονομία.

Η δικηγορική κοινότητα δεν αντιλαμβάνεται ούτε μελετάει σοβαρά τις προκλήσεις. «Αντιστέκεται» και στη συνείδηση του Πολίτη (φυσικού και νομικού προσώπου) θεωρείται παράσιτο και αναγκαίο κακό.

Το πρόβλημα δεν είναι στις ικανότητές μας αλλά στη νοοτροπία μας. Βέβαια η Πολιτεία καθυστερεί, είναι αναχρονιστική και η οικονομία δεν βοηθάει. Πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς πως το ίδιο το δικηγορικό σώμα αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων. Δεν πήραμε εμείς την πρωτοβουλία, αντιδράσαμε σε ό,τι καινούργιο και αποτελεσματικό. Δεν προετοιμαστήκαμε, δεν προσαρμοστήκαμε.

Στη πράξη δείχνουμε ότι είμαστε ένας συντηρητικός κλάδος σε ένα κόσμο που αλλάζει. Δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής και όχι πρωτοπορίας. Αν δεν κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προσφέρουμε δικηγορική προστιθέμενη αξία, να συμβάλλουμε δημιουργικά, η κοινωνία θα μας παραγκωνίσει και παρακάμψει. Η κοινωνία θα βρει- και ολοένα βρίσκει- άλλους τρόπους και άλλους θεσμούς για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της. Εμείς πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες για να εκσυγχρονίσουμε τη δικηγορία και να δίνουμε δικηγορική προστιθέμενη αξία στους συμπολίτες μας.

Ο ΔΣΑ μπορεί:

– Να ιδρύσει σχολή νομικών επαγγελμάτων (γραμματέων, paralegals, patent attorneys κλπ), να παρέχει σεμινάρια πιστοποίησης (π.χ. οικονομικών/λογιστικών/ φορολογικών γνώσεων για νομικούς, Data Protection Officers, Compliance Officers κλπ). Τα έσοδα από την δραστηριότητά αυτή μπορεί να χρηματοδοτήσουν «μερίσματα» και κοινωνικές δράσεις.

– Να οργανώνει συστηματικά, ετήσια επιστημονικά συνέδρια με σωματεία νομικών κλάδων και σε συνεργασία με τις νομικές σχολές να θεσπίσει κύκλους εξειδίκευσης για δικηγόρους.

– Να οργανώνει σεμινάρια οργάνωσης δικηγορικού γραφείου/εταιρειών, να προωθήσει έμπρακτα την ηλεκτρονική επιμόρφωση δικηγόρων για πλήρη εκμάθηση των βάσεων δεδομένων και της ηλεκτρονικής υποβολής δικογράφων και ηλεκτρονικής παρακολούθησης υποθέσεων.

– Να παρέχει «πιστώσεις» (credits) σε όσους παρακολουθούν επί πληρωμή σεμινάρια-εκπαιδεύσεις που οργανώνει, που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντισταθμιστικό όφελος σε δαπάνες των δικηγόρων (ανανέωση άδειας ή άλλες δαπάνες). Ανεβάζουμε το επιστημονικό επίπεδό μας, βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας.

Ο ΔΣΑ μπορεί:

– Να προωθήσει και εκσυγχρονίσει το πλαίσιο των δικηγορικών εταιριών, να εξετάσει την παροχή κινήτρων για την σύσταση και συγχώνευση τους.

– Να επιδιώξει την χρηματοδότηση των δικηγορικών εταιρειών και γραφείων επί ίσης βάσεως με λοιπές επιχειρήσεις από το τραπεζικό σύστημα και ένταξη των δικηγορικών εταιρειών και γραφείων σε χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ και λοιπών τύπων.

– Να ασκήσει έλεγχο για την επιβολή της νομιμότητας σε σχέση με αθέμιτο ανταγωνισμό από μη νομικές επιχειρήσεις.

– Να δημιουργήσει κτηριακές υποδομές (αίθουσες συσκέψεων, cluster δικηγορικών επιχειρήσεων νέων δικηγόρων, βελτίωση αιθουσών δικηγόρων στα δικαστήρια) για διευκόλυνση και αναβάθμιση των υπηρεσιών μας.

Προωθούμε την συνεργασία, βελτιώνουμε υποδομές και γνώση, παρέχουμε αποτελεσματικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Ο ΔΣΑ μπορεί:

– Να διευκολύνει τη σημερινή δικαστηριακή καθημερινότητά μας με πρακτικές πρωτοβουλίες όπως με το θεσμό του επίκουρου έδρας και τα ανεπίσημα πρακτικά, μέχρι να πετύχουμε την ηλεκτρονική δικαστηριακή οργάνωση.

– Να πρωτοπορήσει στη αναμόρφωση της άσκησης των υποψηφίων δικηγόρων εισάγοντας υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων νομικής πρακτικής ως τμήμα της άσκησης που συνυπολογίζεται στην συνολική άσκηση.

– Να συζητήσει με το Δικαστικό Σώμα την δυνατότητα εισαγωγής του θεσμού του Law Clerk σε δικαστές και ως τμήμα της άσκησης αλλά και πιο μόνιμα ως πραγματική συνεισφορά στη προετοιμασία δικών και έκδοση αποφάσεων.

Λύνουμε προβλήματα καθημερινότητας, προετοιμάζουμε το μέλλον.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για εμάς και για τις νέες γενιές δικηγόρων είναι να πούμε την αλήθεια πως μόνον όποιος προβλέπει και οργανώνεται κατάλληλα, προσαρμόζεται, επιβιώνει και πετυχαίνει τους στόχους του.

Αθήνα, Νοέμβριος 2017

Γρηγόρης Πελεκάνος (ΑΜ 11030)
gregory.pelecanos@balpel.gr

Υποψήφιος Σύμβουλος
ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ – Θέμης Σοφός.

© 2017 - 2024 ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ | ALL RIGHTS RESERVED.